6 Aralık 2008 Cumartesi

Kitapları Moskova'da Ortaya Çıktı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk matbaayı kuran İbrahim Müteferrika’nın bastığı ilk 17 kitabın 16’sı Rusya Devlet Kütüphanesi’nde ortaya çıktı

Rusya’daki Türk Kültür Yılı çerçevesinde Moskova’daki Doğu Edebiyatı Merkezi’nde önceki gün yapılan “Tarihi Perspektif açısından Türk-Rus İlişkileri” konferansı çerçevesinde aynı binada bir günlüğüne açılan kitap sergisinde Müteferrika’nın bastığı 16 kitap da sergilendi.

Kütüphane Müdürü Mariya Milayeva, “Kütüphanenin Türkiye bölümünde 30 binden fazla kitap bulunmakta. Bunların arasında en önemlisi hepimizin gurur duyduğu İbrahim Müteferrika’ya ait olan kitap hazinesidir” dedi. Milayeva, Osmanlı İmparatorluğu’nda Müteferrika tarafından 17 kitaptan 16’sının kütüphanelerinde olduğunu ifade ederek, “19. yüzyılın başında Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne hediye edilen bu kitaplar daha sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından kütüphanemize hediye edildi. Kitapların hepsi orijinal ve müzelerden farklı olarak okumayı arzu eden herkes bu kitapları kütüphanemizde görebilirler” diye konuştu.

Müteferrika ölümüne kadar matbaasında 17 kitap bastı. Bu kitaplardan ilk ikisi bin adet, üçüncüsü 1200 adet, sonrakiler ise 500 adet olarak basıldı. 13 Nisan 2008’de Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin düzenlediği müzayedede Şevket Rado’nun koleksiyonunda yer alan İbrahim Müteferrika’nın matbaasında basılan bu 17 kitaptan birer adet satışa sunulmuştu.

Hiç yorum yok: