28 Şubat 2009 Cumartesi

Bergama'da Kütüphaneler Zinciri

İzmir'in Bergama ilçesinde yaşayan Recai Şeyhoğlu, annesi Rasime Şeyhoğlu'nun dilkökü kanserine yakalanmasının ardından kütüphaneler zinciri kurmaya karar verdi.

2002 yılında Kozak Yaylası'ndaki Hacıhamzalar Köyü'ne ilk kütüphaneyi kuran Şeyhoğlu Ailesi önceki gün 22. kütüphaneyi hizmete açtı.

Köylerde Rönesans adını verdikleri anlamlı hareketle çocukları kitaplarla buluşturan Şeyhoğlu Ailesi kırılması güç bir rekora imza attı.

79 yaşındaki annesi Rasime Şeyhoğlu'nun bir süre önce kansere yakalanmasının ardından annesiyle birlikte köylerde kütüphaneler kurmaya karar verdi. 2002 yılında ilk kütüphaneyi açan Recai Şeyhoğlu 7 yıl içinde köylerde çocukları kitaplarla buluşturdu. Köylerde açılan her kütüphanenin ardından çevre köylerden "bizim buraya da kütüphane aç" istekleri gelince açılan kütüphane sayısı 22'yi buldu. Anne Rasime Şeyhoğlu ise oğlunun bu düşüncesiyle yaşadığı manevi sevincin kendisini hayata bağladığını belirterek sağlık durumu giderek iyileştiğini belirtti.

Önceki gün de kütüphane zincirini kurarken yaşadıklarını kaleme aldığı "Köylerde Rönesans, Kitabın Kırsala Yolculuğu" isimli kitabı piyasaya çıkan Recai Şeyhoğlu, Efes Antik Kenti'ndeki Türkiye'nin en değerli hazinelerinden Celcius Kütüphanesi'ne gönderme yaparak şöyle konuştu: "Efes'in ünlü valisi Celcius ölünce oğlu babasının anısını yaşatmak için bir kütüphane yaptırır. Düşünebiliyor musunuz, asırlar önce insanoğlu neye önem veriyor. Recep Saraçoğlu, İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Tansu Çiller adına kurulmuş bir kütüphane duydunuz mu? Oğullar, babaları adına böyle bir jesti düşünemiyor, babaları da vasiyet etmeyi. Celcius'un oğlunu önemsiyorum bu nedenle."

Hiç yorum yok: